USER PERSPECTIVES ON INTEGRATED CARE

Workshop Details

When: 

9:00 am to 16:40, 29th October

Where: 

Virtual Zoom Call

Overview:

Overview

Integrated care focuses on the needs of the recipient of care, on the coordination between diagnosis and treatment, on the links between primary and secondary care, and it connects different therapeutic areas and specialties. Benefits of integrated care models comprise improved outcomes, established chains of prevention, diagnosis and treatment.

However, the complexity of health and care systems poses great challenges. SHAPES aims to provide guidelines, a roadmap and an action plan, including a set of priorities dedicated to standardisation, to support key EU stakeholders to foster the large-scale deployment and adoption of digital solutions and new integrated care services in Europe.

This 2nd dialogue workshop intends to gather representatives from industry, academics, health and care, civil societies as well as older people.

The Workshop will unveil the project’s preliminary findings and in particular will:

  • Highlight a Co-creation of think tank where to discuss European Integrated Care.
  • Present an overview of EU systems and governance for health and care delivery.
  • Present legal aspects of integrated care facing COVID-19
  • Present first concepts of the SHAPES architecture and user requirements
  • Discuss the user perspective and the stakeholder mindset on integrated care
  • Discuss first ideas about scaling up SHAPES integrated care

The morning part will be dedicated to talks and interviews focusing on the above mentioned topics (YouTube video). The afternoon will give space for discussion in virtual sub- workshops, allowing greater interaction with and contribution from all participants: each attendee will be associated to each sub-workshop, thus able to attend all 4 sessions in the afternoon (the  4 sub-workshops will run parallel on the Zoom platform).

The workshop is organised by Carus Consilium Sachsen GmbH, with the support of AGE Platform Europe.

Links to presentations (YouTube) and workshops (Zoom) will be provided to the registered participants. Language and subtitles: English and German. Interpreting: International Sign.

Register to participate before 26th October 2020: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2_SHAPES_Dialogue_Workshop_October2020_eng

For information, please contact philip.franke@carusconsilium.de

Participate
Image of older man holding child with text promoting second dialogue workship for shapes project.

DIALOGUE WORKSHOP AGENDA

Time Zone: CET

9:00 – 9:15       Event opening: Welcome and Introduction by workshop host Philip Franke. CCS – GER (15 min)

9:15 – 9:35      Introduction to SHAPES by the project leader Prof. Mac MacLachlan National University of Ireland Maynooth. NUIM – IE (20min)

9:35 – 9:45      Talk: Governance of health systems in selected European countries by Dr. Melanie Labor. NUIM – IE (10 min)

9:45 – 10:20   Interview: Integrated care in European context and comparison with Prof. Michael Scott NHSCT – GBR, Dr. Rania Pinaka DYPE – GRC and Dr. Pedro Rocha UPORTO – PRT (35 min)

10:20 – 10:30 Talk: The future of EU Health Policies – Lessons to be learnt from the COVID-19 pandemic by Prof. Delia Ferri. NUIM – IE (10 min)

10:30 – 10:40 Talk: SHAPES High Level Architecture and Information Exchange Challenges by Dr. Alexander Berler GNO – GRC (10 min)

10:40 – 10:50 Short break  (10 min)

10:50 – 11:00 Introduction to 4 parallel interactive sub-workshops: each participant will be assigned to one of four groups and will be able to contribute in all four sub-workshop topics. (10 min)

11:00 – 11:10 Attendees join their Zoom workshops (10 min)

11:10 – 12:00 Interactive sub-workshop session #1 (50 min)

12:00 – 13:20 Lunch break (80 min)

13:20 – 14:10 Interactive sub-workshop session #2 (50 min)

14:10 – 14:25 Break (15 min)

14:25 – 15:15 Interactive sub-workshop session #3 (50 min)

15:15 – 15:30 Break (15 min)

15:30 – 16:20 Interactive sub-workshop session #4 (50 min)

16:20 – 16:30 Break (10 min)

16:30 – 16:40 Closing remarks (10 min)

Sub-workshop topics for the each session:

Sub-workshop topic 1: Good Practice Examples of Integrated Care, Lessons Learned and Future Concepts by Dr. Olaf Müller, CCS

Sub-workshop topic 2: User Perspectives on Integrated Care by Borja Arrue, AGE

Sub-workshop topic 3: First Ideas about Scaling up SHAPES Integrated Care by Evert-Jan Hoogerwerf, AIAS

Sub-workshop topic 4: Required Mindset of all Stakeholders to Make Integrated Care Work and Strategy to Establish this Mindset by Prof. Malcolm MacLachlan, NUIM

Participant groups by topics:
Time Participant Group 1 2 3 4
11:10 – 12:00 Sub-Workshop Session #1 Topic  1 Topic  2 Topic  3 Topic  4
13:20 – 14:10 Sub-Workshop Session #2 Topic  2 Topic  3 Topic  4 Topic  1
14:25 – 15:15 Sub-Workshop Session #3 Topic  3 Topic  4 Topic  1 Topic  2
15:30 – 16:20 Sub-Workshop Session #4 Topic  4 Topic  1 Topic  2 Topic  3

Parallel Workshop Topics

All participants will be divided into 4 heterogeneous groups. Four different workshops will be run in parallel. Each workshop will have 4 consecutive sessions. That way, each of the 4 participant groups will attend each workshop.

Speaker: Dr. Olaf Müller

Topic: Good Practice Examples of Integrated Care, Lessons Learned and Future Concepts.

CCS logo
Speaker: Borja Arrue

Topic: User Perspectives on Integrated Care.

Speaker: Evert-Jan Hoogerwerf

Topic: First Ideas about Scaling up SHAPES Integrated Care.

AIAS logo
Speaker: Prof. Malcolm MacLachlan

Topic: Required Mindset of all Stakeholders to Make Integrated Care Work and Strategy to Establish this Mindset.

ALL insitute logo
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google